Flydagen Sola 2018 deltakere

Flydagen Sola 2018 arrangeres lørdag  9. juni 2018

Bekreftede fly (listen oppdateres fortløpende):

Slingsby T67 Firefly
Slingsby T67 Firefly ble i sin tid kjøpt i av tidligere Statens Trafikkflygerskole som holdt til på Torp ved Sandefjord. Skolen var i drift fra 1987 til 1991. Nå har en annen flyskole tatt over på samme sted. Flyet er laget for trening i akroflyging, og blandt annet britiske Royal Air Force og amerikanske US Air Force har brukt flytypen til trening av piloter. Under Flydagen Sola er Slingsby reserve for andre fly, men vi får uansett se det utstilt. Foto: Eirik Østensjø
fd18-slingsby

Leonardo AW101
Luftforsvaret har begynt å motta neste generasjons redningshelikopter på Sola. Ny hangar og andre fasiliteter er på plass, og utprøvingen av de nye helikoptrene er i gang. Den norske varianten av AW101 er godt utstyrt, og det tas i bruk systemer som andre ikke har har hatt tidligere. Man kan bla. spore mobiltelefoner som er utenfor dekning i fjell og sjø-områder. Helikopteret har også nye systemer som er laget for å gjøre arbeidet for besetningen sikrere. Et eksempel på dette er et system som varsler når de nærmer seg et hinder. Det har også en ny søkeradar med 360-graders synsfelt. AW101 har tre motorer, stillegående rotor, en stor lasterampe bakerst. Norge har bestilt 16 helikoptre av denne typen. Under Flydagen Sola får vi se AW101 utstilt uten sperrebånd. Foto: Eirik Østensjø
fd18-aw101

Luftens helter kommer med Sea King
Siden 1973 har 330 skvadron operert Sea King langs Norges langsstrakte kyst. Den har utallige ganger bevist at den takler rollen som redningshelikopter i allslags vær. Snart overtar Leonardo (tidligere kjent som Agusta Westland) AW101. De første AW101 har kommet til Sola, og er under utprøving. Det vil si at det fortsatt er Sea King som tar seg av alle operative oppdrag. Maskinen vi får se under Flydagen Sola vil være i beredskap, og mannskapet vil være tilstede for en prat med publikum. Benytt muligheten til å se Sea King mens den fortsatt er i tjeneste. Snart kan vi kun se den på museum. Foto: Eirik Østensjø
fd18-seaking

Fieseler Storch
Denne originale tyske Luftwaffe maskinen med betegnelsen Fiesler Storch Fi 156a-1 kom til Sola i august 2016, og er nå i lokalt eie. Flyet hadde norgespremiære under Sola Airshow 2017. Storch har en luftkjølt Argus AS10c V8 motor på 240 hestekrefter. Det er designet etter kriterier fra tyske RLM(Reichsluftfahrtministerium) før 2. verdenskrig med hovedfokus på liaison og evakuering av sårede. Flyet har fantastisk STOL(short takeoff and landing) egenskaper, og ved behov kan vingene foldes bakover for å at det skal ta mindre plass. Etter 2. verdenskrig stod det endel Storch igjen i Norge etter tyskerne. Enkelte av dem ble tatt over av Luftforsvaret. De siste ble tatt ut av tjeneste i 1954. En rekke land har hatt typen i sitt Luftforsvar, og omkring 2900 Storch i forskjellige varienter ble produsert. Gled dere til en oppvisning hvor flyet er innen synsvidde fra takeoff til landing! Foto: Eirik Østensjø
fd18-storch

Yak-50
SkyFalk fra Bergen kommer med sin Yak-50. Denne har inntil nylig tilhørt en av pilotene i det private oppvisningsteamet Aerostars fra England som vi tidligere har fått oppleve på Sola. Yak-50 er et enseters akrofly som ble produsert og brukt i konkurranser under Sovjet-tiden. Da var det vanlig å bruke flyene i kun 50 timer før de ble skrotet. Det har ført til at det i dag er få komplette fly igjen. Man regner med at det er litt over 90 flyvedyktige Yak-50 i verden. Flyet har halehjul, og en stjernemotor med mellom 360 og 450 hestekrefter. Yak-50 fløy første gang i 1975. Det har mye til felles med Yak-52 som har nesehjul og to seter. Pilot Håvard Dale satser på å delta i konkurranser med denne maskinen, så her har vi en oppvisning å glede oss til! Foto: Eirik Østensjø
fd18-yak50

Norseman
Norsk Luftfartsmuseums flygende veteranfly – Noorduyn Norseman Mk VI kommer til Flydagen Sola. Dette flyet fløy i Luftforsvaret i perioden 1945 – 1959 med kjennetegn R-AF og var blant annet ved 330 skvadron på Sola. Flyet opereres av Norwegian Spitfire Foundation.

Norseman R-AF ble bygd hos Noorduyn Aviation i Canada i 1944, og ble overført til det norske flyvåpenet i mars 1945 hvor det fikk militær reg. R-AF. I 1959 ble flyet solgt til A/S Solbergfly (Thor Solberg), og fikk sivil reg. LN-TSN. Det ble solgt til Sverige i 1963 hvor det fikk dagens reg SE-CGM. Norseman har fått tilbake sitt gamle reg. nummer LN-TSN, og er nå malt i dets opprinnelige norske militære fargeskjema. Flyet blir flydd med vekselvis hjul og flottører. LN-TSN har base på Kjeller og ved Flysamlingen på Gardermoen. Motoren er en Pratt & Whitney R-1340-AN-1 Wasp, tilsvarende den man finner i Harvard. Foto: Eirik Østensjø.
fd18-norseman

Tummelisa
Ved slutten av 1. verdenskrig hadde svenske Flygkompaniet behov for et nyt treningsfly. Svenske Henrik Kjellson kom fram til et lite og lett design med en roterende 9 sylindret Le Rhone motor. Tummelisa har mange likhetstrekk med franske Nieuport. Flyet var i aktiv tjeneste fra 1919 til 1934. 28 fly ble bygget. Det hadde ingen fatale ulykker i løpet av 15 års tjeneste. Svært uvanlig på den tiden.

Mikael Carlsons fly er en reproduksjon som han har bygget selv basert på originale tegninger. Tummelisa var hans første byggeprosjekt, og det pågikk mellom 1982 og 1989. Noen originale deler har han fått tak i, og andre har han laget selv. I prosessen ble det også utallige besøk til Flygvapenmuseum for å ta mål av den eneste original Tummelisa som fortsatt eksisterer. Hjemme i Sverige har Mikael og hans kone Gunilla hangarer med et godt utstyrt verksted, og sin egen private rullebane av gress. (Foto: via Mikael Carlson)
fd18-tummelisa

Bekk UH-1E Huey
Bell UH-1E Iroquis bedre kjent som “Huey” kommer til Flydagen Sola. Dette er en veteran fra krigen i Vietnam hvor den ble brukt av US Marines. Maskinen er i privat eie i Stavanger-regionen, og er restaurert tilbake til original stand slik den så ut på 60-tallet. Det norske Luftforsvaret hadde fra 1963 til 1990 35 stk. Huey med betegnelsen UH-1B. Disse var fordelt på 339 skvadron på Bardufoss, 719 skvadron i Bodø og 720 skvadron på Rygge. Mange av de norske maskinene var også veteraner fra krigen i Vietnam. Noen av dem ankom Norge med kulehull. En helikopterving bidro under det norske FN-oppdraget UNIFIL i Libanon i perioden 1978 til 1979. Totalt ble det produsert 10000 Huey. Gled dere til å høre den karakteristiske “svusj svusj” lyden av Huey! (Foto: Eirik Østensjø)
fd18-huey

Fokker Dr.1 Dreidecker
En vinge var ikke nok, men to til var akkurat passe da Reinhold Platz konstruerte Dr.1 under 1. verdenskrig i 1917. Baron Manfred von Richthofen var en av de to første som fikk prøve flytypen tidlig på høsten det året. Det var et fly som fungerte bra, og hadde gode egenskaper for luftkamp. Det har en roterende stjernemotor av typen 9-cylinder Le Rhône med 110 hestekrefter. 320 eksemplarer av Dr.1 ble produsert før man avsluttet i 1918.
Flyet vi får se på Sola er restaurert av svenske Mikael Carlson, og han flyr det selv. Han har vi også sett på her ved flere anledninger tidligere med andre flytyper. (Foto: Eirik Østensjø)
fd18-fokkerdr1

L-18C/PA-18 Super Cub
Piper Cub har røtter helt tilbake til 1930-tallet og ble laget i flere sivile og militære varianter. US Army brukte L-4 Grashopper modellen til flere typer oppgaver under andre verdenskrig. L-18C er en videreutvikling av L-4, blant annet med noe større motor og mens L-4 flys solo fra baksetet flys L-18C solo fra framsetet. Det norske hæren ved feltartilleriet opererte L-18C fra 1955 til de ble utfaset i 1992. Flyet vi får se under Flydagen Sola eies av fire lokale entusiaster som bruker flyet flittig gjennom hele året. (Foto: Eirik Østensjø)
fd18-cub

Yak-52
Yak 52 er et militært treningsfly designet av Yakovlev Bureau i Moskva. Bortsett fra et par prototyper, er samtlige Yak-52 bygget på lisens siden 1979 av Aerostar SA Bacau, Romania, og produksjonsnummer etter 1990 heter også Aerostar. Flytypen er fortsatt i produksjon. Det har stjernemotor og gode egenskaper for akroflyging. Gjør dere klare for herlig lyd fra stjernemotoren og mye røyk i harmoni med fin akrobatikk! (Foto: Eirik Østensjø)
fd18-yak52

DC-3/C-53 Douglas Dakota
Dakota Norway sin C-53 Dakota har vi hatt gleden av å se på flydager og flyshow på Sola tidligere, og vi ønsker den velkommen tilbake. Stiftelsen Dakota Norway er ferdige med årets sølvpuss på flyet. Hver vinter jobber frivillige for å få den rette finishen på aluminiumen til årets sesong. Det er en svært aktivt organisasjon, og flyet deltar på arrangementer både innenlands og utenlands hele sommersesongen. I tillegg kan man de fleste onsdager i sesongen fly rundturer rundt Oslofjorden fra Torp ved Sandefjord det flyet og stiftelsen holder hus. (Foto: Eirik Østensjø)
fd18-dakota

Ryan ST-A
Dette blanke flyet fra tidlig 30-tall holder til på Sola, og det får sin norske debut under Flydagen Sola. Maskinen kom til Sola i august i fjor etter å ha blitt fløyet på flyshow i England i noen år. Ryan ST-A er et amerikansk treningsfly, men det har også blitt brukt i kamp med våpen i enkelte asiatiske land. Dette er et svært tidlig monoplan. Det vil si at det har ett par vinger i stedet for to par som var det vanlige på den tiden da dette flyet ble konstruert. Gled dere til å se og høre dette smykket av et fly! (Foto: Eirik Østensjø)
fd18-ryan

Supermarine Spitfire Mk.XVIe
Biltema Airshow kommer med sin Supermarine Spitfire Mk.XVIe RW386.
Supermarine Spitfire var et britisk enmotors jagerfly som ble brukt av Royal Air Force og mange allierte land under den 2. verdenskrig og fram til 50-tallet. Spitfire var det eneste britiske jagerfly som ble produsert gjennom hele 2. verdenskrig. (foto Eirik Østensjø)
fd18-spitfire

CF-104 Starfighter
Norges raskeste jagerfly noensinne kommer til Flydagen Sola!
De første F-104 Starfighterne kom til Norge i 1963. Da mottok 331 skvadron i Bodø 23 maskiner. I 1972 kjøpte man 22 CF-104 fra Canada, og maskinene ble tatt i bruk av 334 skvadron i Bodø. Starfighter er også kjent som Vestfjordoksen på grunn av sitt karakteristiske brøl. Typen ble faset ut av Luftforsvaret tidlig på 1980-tallet og det er over 30 år siden sist vi fikk oppleve en norsk F-104 på et flystevne. (foto: Starfighterens Venner | Helge Andreassen)
fd18-starfighter

Yellow Sparrows 4x Saab Safari
Luftforsvaret kommer til Flydagen Sola med Norges eget oppvisningsteam “The Yellow Sparrows”. Teamet flyr 4 stk. Saab MFI-15 Safari. I Norge brukes flytypen primært som skolefly. Det vil si grunnleggende opplæring og utvelgelse av flyelever i Luftforsvaret. Saab Safari har vært i drift i Luftforsvaret siden 1981, og dette er flytypen som overtok etter Saab Safir som vi også får se på Sola Airshow. (foto: Eirik Østensjø)
fd18-sparrows

PBY Catalina
PBY-5A Catalina “Miss Pickup” har vi hatt glede av å se på Sola under tidligere flyshow. Det norske Luftforsvaret hadde Catalina i tjenste fra juni 1942 i 330 skvadron på Island og senere ved Oban i Skottland. 333 skvadron fikk sine første Catalina i mai 1943. Skvadronen opererte fra Woodhaven i Skottland. Flytypen ble hovedsaklig brukt til å beskytte allierte skipskonvoier og til patruljering etter ubåter og fientlige fly. Etter 2. verdenskrig ble Catalina brukt av 330 skvadron på Sola, så dette er en flytype med sterke bånd til både Luftforsvaret og Sola. 333 skvadron hadde også et stort antall Catalina fram til 1961 da alle norske Catalina ble levert tilbake til USAF. Over 4000 Catalina ble produsert mellom 1937 og 1945. Maskinen vi får gjensyn med har fast tilhold på veteranflyenes mekka Duxford ved Cambridge i England.
fd18-catalina

Boeing Stearman
Denne lekre maskinen trenger ikke å reise langt. Den befinner seg på Sola, og eies av to lokale entusiaster. Det er en Boeing Stearman N2S-4 bygget for U.S. Navy som treningsfly. Det ble laget mange varianter av Stearman, og totalt ble 10626 Stearman produsert i løpet 1930 og 1940 årene. Standard motor til alle N2S varianter var en Wright J-5 Whirlwind som yter 220 hestekrefter. U.S. Army var den største brukeren av Stearman. Da med navn PT-13, PT-17 og P-18. De ulike modellene hadde forskjellige motorer. I dag kan man se flytypen på flyshow i hele verden. Blandt annet bruker Breitling Wingwalkers i England ombyggede Stearman. De fleste flygere som endte opp i f.eks. P-51 Mustang, P38 Lightning og B-17 Flying Fortress startet sin trening i Stearman. Dette var med andre ord en meget viktig flytype under 2. verdenskrig. Vi er heldige å få se flytypen som var starten til titusener av piloters karrierer på Flydagen Sola! (Foto: Eirik Østensjø)
fd18-stearman

Saab Safir x3
Den svenske flytypen SAAB Safir var i produksjon i årene 1946-1966, i fire ulike modeller. Totalt ble det bygget 320 fly, alle varianter inkludert. 200 ble solgt til ca 20 land, hvor de ble brukt både sivilt og militært i ulike oppdrag som skoleflyging, kommunikasjon, og klubbflyging. Våre fly er B2 modeller levert i 1957 og ble brukt som treningsfly i Luftforsvaret i perioden 1957 til 1984. (Foto: Eirik Østensjø)
fd18-safir