Sea Fury til Flydagen Sola!

Norwegian Spitfire Foundation kommer til Flydagen Sola 15. juni med det nyeste flyet i samlingen sin. Det er en Hawker Sea Fury T.20. Serienummer WG655 kommer fra flyets tid i Royal Navy. Flyet har fått kallenavn Invincible etter ett av Royal Navy sine hangarskip, og registreringen G-INVN er inspirert av dette.

Sea Fury kom akkurat for sent til å delta under 2. verdenskrig, men den var bla. i bruk under Koreakrigen. Da i tjeneste hos Royal Navy på hangarskipene HMS Glory, HMS Theses og HMS Ocean. Sea Fury stod for den eneste britiske luftseieren under Koreakrigen da en kinesisk Mig-15 ble skutt ned 8. august 1952. Ellers ble flytypen brukt til i alt 322 angrep på ulike bakkemål.

Originalt har Hawker Sea Fury en Britsol Centaurus. På flyet vi får se er denne motoren nylig byttet ut med en Pratt & Whitney R2800. Dette er gjort for å gjøre det enklere å holde flyet operativt. Den nye motoren har litt færre hestekrefter en den originale, men dette mer enn veies opp av at R2800 er 500 kg lettere enn Centaurus.

Sea Fury ble tatt ut av britisk tjeneste midt på 50-tallet, men blandt annet Irak brukte flytypen ca. 10 år lengre. Etter dette tok forksjellige jetfly over oppgavene som Sea Fury hadde utført.

Mange Sea Fury som flyr i dag har hatt tjeneste i Irak. Etter tjeneste der ble mange lagret i tørt klima i ørkenen, og dermed ble de godt bevart. Flyet vi får se er ikke et av dem, men det har vært i sivil tjenste i Tyskland (Deutscher Luftfahrt-Beratungsdienst) i oppdrag som slepemålsfly for Luftwaffe fram til 1976. En stund på 90-tallet fløy det for Royal Navy Historic Flight på Yeovilton. Samme sted hvor Norges nye redningshelikoptre Leonardo AW101 bygges i dag.

Billetter til Flydagen Sola fås kjøpt på Linticket:
https://www.linticket.no/page/no/event/20/2282

Parkering blir lagt til Flymuseet ved Sola sjø. Kart og veisbeskrivelse kommer. Kjør gjerne sammen til Flydagen, så blir det både mer sosialt og mer effektiv parkering.

Foto: Eirik Østensjø

Foto: Eirik Østensjø
Advertisement